Suriye'de Esad rejimi, muhalif gruplar tarafından devrildi. NTV ekibi, çatışmaların ilk gününden itibaren Suriye'den gelişmeleri aktarıyor. Başkentte bulunan NTV ekibinden Osman Terkan ve Cüneyt Ali Horozal, Şam'da rejim karşıtlarının sorgulandığı, işkence gördüğü ve yıllarca tutulduğu istihbarat merkezine gitti. İşte Cüneyt Ali Horozal'ın objektifinden rejimin bir diğer işkence merkezi...
61 yıl boyunca Baas partisi ve Esad ailesi tarafından yönetilen Suriye, bir istihbarat ülkesi olarak biliniyordu. Ülkede en bilinen istihbarat birimi El Muhaberat ile birlikte 14 istihbarat birimi daha yer alıyordu. NTV ekibinden Osman Terkan ve Cüneyt Ali Horozal, El Muhaberat'ın ana yerleşkesindeki 215 numaralı ana istihbarat binasına gitti.
İstihbarat binasından ziyade bir hapishane ve işkence merkezi görevi gören binalar yıllarca rejim karşıtlarının tutulduğu gözaltı merkezleri olarak kullanıldı.
İnsanların önünden bile geçmeye korktuğu binalarda onlarca sorgu odası ve hücre bulunuyor.
Nedensiz yere gözaltına alınan binlerce kişi bu binalarda sorgulandı ve yıllarca yargı karşısına çıkmadan bu hapishanelerde tutuldu.
El Muhaberat binasının hemen altında rejim tarafından suçlu bulunan insanların konulduğu hapishane yer alıyor.
Rejimin "insan mezbahası" olarak bilinen Sednaya Hapishanesi'ni çağrıştıran hücrelerde, mahkumlar üst üste insanlık dışı koşullarda hapsediliyordu.
Esad döneminde çok sayıda protestocu ile muhalif olduğu düşünülen Suriyeliler toplanarak Şam'daki cezaevlerinde gözaltına alındı.
Rejimin işkence merkezlerinde geçirdiği günlerin ardından hayatta kalanlardan biri, her gün işkence gören insanların çığlıklarını duyduğunu aktardı.
Bir diğeri ise, işkencecilerin özel "araçlar" kullandığını ve yaptıklarından zevk alıyor gibi göründüğünü belirtti.