İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim saldırılarının ardından kurulan Savaş Kabinesini feshetti. Netanyahu, ana siyasi rakibi Benny Gantz'ın üç ana üyesinden biri olduğu savaş kabinesinden ayrılmasından sadece günler sonra kabineyi dağıttı. İsrailli lider neden bu kararı aldı ve Gazze'de savaşın geleceğini ne bekliyor? Bu hamle Gazze'de yakın zamanda ateşkes ilan edilmesi ihtimalini güçlendiriyor mu yoksa zayıflatıyor mu?
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sekiz ayı aşkın süredir devam ediyor. Arabulucuların gayretleri ile taraflar arasında ateşkes görüşmeleri bir süredir devam etse de şu ana kadar görünürde fikir birliği sağlanan bir anlaşma yok.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, üç önemli üyesinden biri olan Benny Gantz'ın istifasından günler sonra savaş kabinesini dağıttı.
İsrail'in daha büyük güvenlik kabinesinin bir parçası olan üç üyeli kabine, İsrail Savunma Kuvvetlerinin (IDF) Hamas'a yönelik askeri saldırılarının ardındaki kilit karar mekanizmasıydı.
Bu grupta Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve başbakanın baş rakibi ve muhalefet lideri Gantz yer alıyordu. Emekli bir general ve parlamento üyesi olan Gantz, Netanyahu hükümetindeki aşırı sağ seslerin mücadelenin devam etmesi yönünde baskısına karşı çıkan daha ılımlı bir ses olarak görülüyordu.
Savaş Kabinesi birlik gösterisi olarak kuruldu. O dönemde Gantz, Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı üyelerini saf dışı bırakmak amacıyla küçük karar alma organının savaşı yönlendirmesini talep etmişti. Ancak süreç istenildiği gibi gitmedi ve anlaşmazlıklar ortaya çıkmaya başladı.
Savaş kabinesinin dağıtılması, Netanyahu'yu Hamas'la ateşkes anlaşmasına açık olan merkezci politikacılardan daha da uzaklaştırıyor. Katar, Mısır ve ABD gibi aktörlerin arabuluculuğuna rağmen aylarca süren ateşkes görüşmelerinde Hamas ile İsrailli liderler arasında ortak bir zemin bulunamadı.
Netanyahu artık, bazıları ateşkese tamamen karşı çıkan ve Gazze'nin yeniden işgaline destek veren güvenlik kabinesi üyelerine güvenecek. Gantz'ın ayrılmasının ardından İsrail'in aşırı milliyetçi ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir, yenilenen bir savaş kabinesine dahil olmayı talep etti.
Pazartesi günkü hamle Ben-Gvir'i belli bir mesafede tutmaya yardımcı olabilir, ancak onu tamamen kenara itemez. Bu hareket aynı zamanda Netanyahu'ya iktidarda kalmak için savaşı uzatma fırsatı da veriyor.
Eleştirmenleri onu ateşkes ve rehine takası anlaşmasını geciktirmekle suçluyor. Çünkü savaşın sona ermesi hükümetin 7 Ekim'deki başarısızlıklarının soruşturulması anlamına gelecek ve başbakanın popülaritesi düşük olduğunda erken seçim olasılığını artıracak.