Kuzey Kore, ezeli rakibi Güney Kore'de ilan edilen ve sadece 6 saat sürmesine rağmen siyasi kaosa neden olan sıkıyönetim kararı hakkında ilk kez açıklama yayınladı. Devlet medyasında konuya ilişkin yayınlanan ilk açıklamada, "Kukla Yoon Suk Yeol, beklenmedik bir şekilde sıkıyönetim ilan etti ve faşist diktatörlüğün silahlarını halka doğrulttu." ifadeleri kullanıldı. Haberde çok fazla yorum yer almadı, ağırlıklı olarak Güney Kore ve uluslararası basında aktarılan haberler değerlendirildi.
Kuzey Kore devlet televizyonu KCNA, Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanından bu yana devam eden siyasi kriz hakkında ilk kez bir haber yaptı.
Geçtiğimiz hafta ilan edilen şok edici sıkıyönetim kararı, Asya'nın en büyük ekonomilerinden ve ABD'nin önemli bir müttefiki olan ülkeyi anayasal bir krize sürükleyerek diplomatik ve ekonomik alanda şok dalgaları yarattı.
Kuzey Kore basını, bir haftalık sessizliğin ardından Güney'de sıkıyönetim krizi nedeniyle artan "toplumsal huzursuzluk" hakkında bir makale yayınladı.
Haberde çok fazla yorum yer almadı; ağırlıklı olarak Güney Kore ve uluslararası basında aktarılan haberler değerlendirildi. Yoon'un azlini talep eden bir milyondan fazla Güney Koreli'nin katıldığı protestolara odaklanıldı.
Devlete bağlı KCNA yayınının makalesinde, "Zaten ciddi bir yönetim ve görevden alınma kriziyle karşı karşıya olan kukla Yoon Suk Yeol, beklenmedik bir şekilde sıkıyönetim ilan etti ve faşist diktatörlüğün silahlarını halka doğrulttu." ifadeleri kullanıldı.
Haberin devamında ise, "Onlarca yıl önce askeri diktatörlük dönemindeki darbeyi anımsatan bu çılgınca hareket, muhalefet partisi de dahil olmak üzere toplumun her kesiminden sert bir şekilde kınandı ve kamuoyunun azil konusundaki coşkusunu daha da artırdı." denildi.