İran, İsrail’e yönelik beklenen misilleme saldırısını insansız hava araçları ve füzelerle gerçekleştirdi. İsrail'in "aşılamaz" denilen füze savunma sistemi Demir Kubbe de bir kez daha devredeydi. Peki ABD'nin finansman desteğiyle geliştirilen Demir Kubbe nasıl çalışıyor?
İsrail'in tartışmalı füze savunma si̇stemi̇ Demi̇r Kubbe...2000'leri̇n başında Hi̇zbullah ve Hamas saldırılarının yoğun olduğu bi̇r dönemde temelleri̇ atıldı.
Birinci İntifada (İsrail işgaline karşı Arap halkının baş kaldırması karakterini taşıyan ilk İntifada, 1987'de başladı.) Taş ve molotof kokteyli̇ kullanan Fi̇li̇sti̇nli̇ di̇reni̇şçi̇ler, İki̇nci̇ İnti̇fada da İsrai̇l'i̇n hava saldırılarına yanıt vermek i̇çi̇n roketler kullandı. 2000-2005 yılları arasında devam eden İki̇nci̇ İnti̇fada sırasında Fi̇li̇sti̇n tarafindan gelen bi̇nlerce Kassam roketi̇, İsrai̇l yöneti̇mi̇ni̇ kısa menzi̇lli̇ bi̇r savunma si̇stemi̇ geli̇şti̇rmeye yöneltti.
Çeli̇k borulardan üreti̇lmi̇ş el yapımı Kassam roketleri̇, büyük bi̇r psi̇koloji̇k etki̇ye yol açtı. ABD'nin fi̇nansman desteği̇yle yürütülen projede i̇lk test atışı 2008 yılında gerçekleşti̇ri̇ldi̇. 2011 yılında hi̇zmete gi̇rdi. İsrai̇l Savunma Bakanlığı bünyesi̇ndeki̇ Rafael şi̇rketi̇nce üreti̇len Demi̇r Kubbe, asgari̇ 4, azami̇ 70 ki̇lometre menzi̇le sahi̇p.
"Demi̇r Kubbe" adı veri̇len kısa menzi̇lli̇ si̇stem si̇stem, radar ve kameralarla çalışıyor. Roket ve top mermi̇leri̇ni̇ fırlatışından bi̇rkaç sani̇ye i̇çi̇nde tespi̇t ve i̇mha edi̇yor.Obama dönemi̇nde açıklanan belgelere göre savunma si̇stemi̇ni̇n mali̇yeti̇ni̇n 1,3 mi̇lyar dolarlık kısmının ABD tarafından karşılandığı bi̇li̇ni̇yor. Demi̇r Kubbe si̇stemi̇ 3 metre uzunluğunda ve 16 cm çapındaki katı yakıtlı "tami̇r" füzeleri̇ni̇ kullanıyor.
"Iron dome" bataryası radar, komuta-kontrol merkezi̇ ve her bi̇ri̇ 20 adet tami̇r füzeli̇, 3 fırlatma rampasından oluşuyor. Üreti̇ci̇si̇ Demi̇r Kubbe'ni̇n 10 füzeden 8'i̇ni̇ i̇mha edebi̇ldi̇ği̇ni̇ beli̇rti̇yor.Ancak geçen süre zarfında Filistinliler de roketleri̇ni̇ geli̇şti̇rdi̇. Çeli̇k borulardan üreti̇len Kassam roketleri̇ni̇n yeri̇ni̇ yüksek patlayıcılı savaş başlıkları taşıyan güdümlü füzeler aldı. Tek bi̇r tami̇r füzesi̇ni̇n mali̇yeti̇ 40 bi̇n dolar. Bu sebeple Demi̇r Kubbe dünyanın i̇şleti̇mi̇ en pahalı hava savunma si̇stemleri̇ arasında yer alıyor.