İsrail Yüksek Mahkemesi'nin ultra-Ortodoks Yahudi öğrencileri askere almaya karar vermesinin ardından tepkiler büyüyor. Binlerce ultra-Ortodoks Yahudi, yüksek mahkemenin emrine karşı düzenlenen protesto sırasında Kudüs'ün merkezinde İsrail polisiyle çatıştı.
Geçtiğimiz günlerde İsrail Yüksek Mahkemesi, devletin ultra-Ortodoks Yahudi ilahiyat fakültesi öğrencilerini askere almaya başlaması gerektiğine hükmetti. Bu konu Gazze savaşının ardından uzun süredir tartışılıyordu.
Binlerce ultra-Ortodoks Yahudi erkek, yüksek mahkemenin askerlik hizmetine başlamaları yönündeki emrine karşı düzenlenen protesto sırasında, Kudüs'ün merkezinde İsrail polisiyle çatıştı.
On binlerce erkek, geçen hafta alınan dönüm noktası niteliğindeki kararı protesto etmek için ultra-Ortodoks bir mahallede yürüyüş yaptı. Ancak akşam saatlerinden sonra kalabalık Kudüs'ün merkezine doğru ilerledi ve burada bazı şiddet olayları yaşandı.
İsrail polisi, protestocuların kendilerine taşlarla saldırdığını ve ultra-Ortodoks bir kabine bakanının arabasına saldırarak arabayı da taşladığını söyledi. Kalabalığı dağıtmak için kokarca kokulu tazyikli su ve atlı polis kullanıldı.
İsrail'deki Yahudi erkek ve kadınların çoğu için askerlik hizmeti zorunludur. Ancak siyasi açıdan güçlü ultra-Ortodoks partiler, takipçilerine askerlik hizmetini atlayıp dini okullarda eğitim alma olanağı tanıdı.
Uzun süredir devam eden düzenleme, halk arasında tepkiye yol açtı ve tartışmalar Hamas'a karşı sekiz aydır süren savaş sırasında daha da güçlendi.
Ultra-Ortodoks Haredi cemaatine sunulan muafiyetler, İsrail devletinin ilk Başbakanı David Ben-Gurion'un kendilerini dini eğitime adayabilmeleri için yaklaşık 400 öğrenciyi askerlik hizmetinden muaf tuttuğu 1948 yılına kadar uzanıyor.
Haredi toplumunun orduya katılmaya karşı direnci, birçok ailenin askerlik hizmeti nedeniyle zayıflayacağından korktuğu katı dini kimlik duygusuna dayanıyor.