İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetin hayatını kaybettiği helikopterin enkazı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait taarruzi insansız hava aracı Akıncı sayesinde tespit edildi. Uçağın paylaştığı koordinatlara giden ekipler cenazelere ulaştı. Akıncı'nın teknik donanımına ve benzer arama-kurtarma operasyonlarında ekiplere büyük avantaj sağlayan termal kamera özelliklerine daha yakından bakalım şimdi.
Dağlık arazide, sislerin içinde saatlerce belirlenemeyen enkaz alanını 15. saatte tespit etti. Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyette yer alanların cenazelerine ulaşılmasını sağladı. HABERİN VİDEOSUNA GİT
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait İnsansız Hava Aracı Akıncı'nın termal yani ısıyı takip eden kamerası düşen helikopterin yerini buldu.
Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın en büyük artılarından biri elektro-optik merceklerle donatılmış olması. Termal kameralar ısı duyarlılıkları sayesinde aradan saatler geçse de herhangi bir cismin konumu belirleyebiliyor. 2015'teki bir tatbikata katılan NTV ekibi termal kameranın nasıl çalıştığına şahitlik etmişti. Pistte saatler önce duran ve daha sonra oradan ayrılan bir uçağın bıraktığı iz termal kameraya yansımıştı.
Isıyı takip eden kameraya geçildiğinde yerde duran bir uçak görüntüsü fark ediliyor. Halbuki orada o anda bir uçak yok. Yaklaşık 4 saat önce uçağın bir benzeri o noktada duruyordu. Daha sonrada hangara götürülmüştü. İnsansız uçağın termal kamerası saatler önce orada duran uçağın yarattığı gölgeyi, yaydığı ısıyı gösteriyor.
Bayraktar Akıncı, 24 saat havada kalabiliyor, 13 bin metre yüksekliğe çıkabiliyor. Uydu bağlantısı ile koordine edilebilmesi sınır ötesinde görev yapabilmesini sağladı. Bu operasyonda tercih edilmesinde saatte 375-400 kilometre yol alıp, kaza yerine hızla varabilmesi de etkili oldu.
Akıncı, deprem bölgesinde ve orman yangınlarıyla mücadelede de önemli rol oynamıştı.